Последвайте Гласове в БСП е в най-тежката си криза, а промените

...
Последвайте Гласове в БСП е в най-тежката си криза, а промените
Коментари Харесай

Петър Витанов: Пленумът в събота е съдбовен не само за БСП, а за българската левица

Последвайте ”Гласове " в 
Българска социалистическа партия е в най-тежката си рецесия, а измененията не търпят отсрочване. Това разяснява пред БНР Петър Витанов, член на Националния съвет и началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Той чака в събота Националният съвет да вземе решение за Конгрес на партията.

„ Българска социалистическа партия няма време, с цел да оставя нещата както досега. Мнозинството от членовете на Националния съвет смятат, че би трябвало да има смяна. Не да се караме, да сатанизираме някого, а да има Конгрес, на който всички тези въпроси да бъдат решени. За мен това е пердах финален за Българска социалистическа партия. Или ще успеем да се реформираме и ще тръгнем по нов път, или ще загинем и това доста надълбоко се осъзнава и от нашите членове “, разяснява Витанов настроенията след петото място на левицата на изборите за 38-о Народно заседание. 
„ Пленумът в събота е съдбоносен освен за Българска социалистическа партия, а за българската левица “, добави социалистът. 
„ Трябва да се промени курсът на Българска социалистическа партия. Той не включва единствено промяната на ръководителя и тясното управление, а доста неща – да се даде нова посока, смяна на екипите, посланията, на организацията. Няма по какъв начин да останем безучастни към това, което се случва в Българска социалистическа партия. Аз бях шокиран от резултата, още по-шокиращо обаче е безразличието на това управление. Безразличие към ориста на партията, като че ли се гледа със удовлетворение на намаляващите гласове. Щяло да има равносметки, разбори, малко било пропадането, продължаваме напред “, разяснява Петър Витанов. 

Според Петър Витанов би трябвало да се постави край и на вътрешните войни в Българска социалистическа партия. 
„ Последните конференции звучат по един и същи метод. Виновен е президентът Радев, Станишев, Добрев, служебното държавно управление, всеобщият скрит план, международното задкулисие, Сорос, всички. Не одобрявам това прекачване на виновността, тези междуличностни връзки би трябвало да се прекратят “, сподели още социалистът. 
Петър Витанов е на мнение, че левицата може да се вдигне още веднъж, тъй като сега тя няма своето посланичество. За последните две години от близо милион гласоподаватели Българска социалистическа партия пада до 200 хиляди. Но тези хора могат да се върнат още веднъж, в случай че видят смяна, счита Витанов.
„ Левите хора в България са една четвърт, това прави милион и половина. Но те не се отъждествяват с Българска социалистическа партия сега. Има доста разочаровани, демотивирани, гласоподаватели, които не възприемат себе си като част от тази общественост. Убеден съм, че една смяна ще даде нов подтик, нова вяра, нова поддръжка. Смятам, че при различен вид ръководство на партията ще бъдат преодолени главните проблеми. В момента ние се раздираме, раздираме и няма никакъв сигнал от горната страна, че нещата могат да тръгнат “, разяснява още евродепутатът. 
Витанов уточни и кои съгласно него са грешките в акцията. 
„ Промяна на фрагментите е нужна, тъй като има изхабяване. Но най-тежката неточност беше  лайтмотивът на Българска социалистическа партия: с коя дясна партия ще прави коалиция. Това е тъжно за левия гласоподавател, който остава без свое посланичество. Трудно е да обясниш на левите хора да преглътнат сходно обединяване “, счита Петър Витанов. 
Според него в Българска социалистическа партия не може да се приказва и единствено за пенсионерите.  
„ Не споделям, че не е значима ориста на нашите родители, само че би трябвало да предложим съществени политики и за младежите, с цел да ги спечелим. Българска социалистическа партия е призвана да се бори с неравенства, да приказва и прави политики по преразпределение, с цел да няма такава брутална неправда “, сподели още той. 
По мотив дебата в Екологичен потенциал за Шенген, Петър Витанов е оптимист, че в границите на чешкото посланичество може да се реши и въпроса с приемането на България и Румъния. Според ръководителя на Делегацията на българските социалисти Европейският парламент ще окаже напън с декларацията си на Съвета и българското и румънското държавно управление ще би трябвало да намерят най-сетне поддръжка, с цел да приключат този развой. 
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
 

 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР